Eco of Bio

  Vaak vragen mensen ons of we biologisch zijn. Ons antwoord is dan nee, we zijn niet biologisch en hebben geen SKAL keurmerk, evenmin werken we dus onder het EKO keurmerk. Maar we zijn wél ecologisch gericht.

  Wij vinden de biologische beweging een goede zaak, maar zijn tegelijkertijd van mening dat ze op veel punten haar doel voorbij is geschoten. De biologische beweging, en dan met name de handel in biologische producten, inclusief veel natuurvoedingswinkels, heeft zich op veel plaatsen willoos overgeleverd aan de markt: aardbeien in de winter, nieuwe aardappels in april. En als het goedkoper is dan Hollandse dan vinden we midden in de zomer ijskoud Franse sla in veel biologische winkels. Alles moet er altijd zijn, net als bij Abert Heijn.

  Klanten van natuurvoedingswinkels rationaliseren dit omdat ze immer een biologisch product kopen, dús milieubewust. Begrippen als ‘ecologische voetprint’ en ‘voedselkilometers’ zijn geen uitgangspunt van handelen, noch iets al ‘groenten van het seizoen’.

  Wij voelen ons daarentegen wel zeer nauw verbonden met biologische telers. Zij zijn meestal heel consequent in de seizoensbenadering en voorzien hun gebied van lokaal geteelde producten. In Lekker Lokaal werken we steeds meer samen, samen dragen we bij aan de lokale economie.

  Naast de biologische beweging bestaat de ecologische benadering, wat dus wat anders is als EKO. Hierin staat niet de mens en haar hedonistische wens tot chemievrij voedsel centraal maar het hele ecosysteem, waarvan wij slechts een onderdeel zijn. Vanuit die benadering is het volstrekt duidelijk dat je geen aardbeien uit Zuid Afrika, appels uit Chili of sla uit Frankrijk laat komen, ook al zijn ze biologisch geteeld. Hoeveel fossiele brandstoffen waren er immers niet nodig om ze hier te krijgen?

  Wij, als Hof van Twello voelen ons goed thuis in deze benadering. En dat betekent dat wij onze producten, voorzover niet zelf geteeld of geproduceerd, altijd van zo dichtbij mogelijk halen. En wij houden ons aan de seizoenen. Deze twee: korte lijnen tussen producent en consument en groenten van het seizoen waren ooit ook de uitgangspunten van de biologische beweging overigens.  Plaats een reactie