Cursusprogramma

Voor 2019 staan op dit moment voorlopig geen cursussen gepland! We richten onze aandacht dit komende zomerseizoen vooral op diverse vernieuwingen van winkel en horeca..

Wij verzorgen inspirerende en praktische cursussen: over eetbare wilde planten, moestuinieren en veganistische voeding.

De cursussen zijn opgebouwd uit losse modules: elke ochtend is ook als losstaand onderdeel te volgen. Dit heeft als voordeel dat je zelf je programma kunt samenstellen, en niet een hele cursus hoeft te missen omdat je één of meer ochtenden niet kunt. De cursussen vinden plaats op het terrein van Hof van Twello waar we alle rijkdom bij de hand hebben: moestuinen, groentevelden en natuurlijk heel veel wilde planten, overal op het terrein. De cursussen over wilde planten en veganistische voeding worden door Laurette van Slobbe verzorgd. Gert Jan Jansen verzorgt de cursus moestuinieren.

Inschrijving voor de cursussen/cursusdelen is definitief zodra het cursusgeld is overgemaakt op rekening NL81RABO0150806922 tnv Hof van Twello, o.v.v cursus en cursusdatum. Graag ook met vermelding van de naam van de deelnemer, als deze afwijkt van de naam van de rekeninghouder. En daarnaast ontvangen we graag een mail van je, zodat we extra informatie kunnen geven en per mail bevestiging van deelname kunnen verzenden. Bij annulering tot 4 weken voorafgaand aan de cursusdatum storten we het cursusgeld minus €2,50 administratie terug op je rekening. Bij annulering tot 2 weken voorafgaand aan de cursusdatum storten we de helft van het cursusgeld terug. Bij annulering binnen twee weken voorafgaand aan de cursusdatum kan alleen in het geval er andere cursisten op de wachtlijst staan, die de plek kunnen opvullen, overlegd worden over teruggave van het cursusgeld. Mocht een cursus niet doorgaan i.v.m. te weinig deelnemers dan storten wij uiteraard zo spoedig mogelijk het hele bedrag terug. Mail ons voor meer informatie over de cursussen.

Cursusochtend eetbare wilde planten

Op dit moment zijn er voor 2019 nog geen data bekend.

Leer een heel scala aan eetbare wilde planten kennen, en leer hoe je ze veilig kunt toepassen in een gezonde en lekkere voeding.
Prijs per ochtend €32,50. Tijd: 10-13 uur. Plaats: Hof van Twello. Mail voor meer opgave en informatie. Deelnemers aan de cursus krijgen op de cursusdag 10% korting op Laurette’s boek: ‘Eten en drinken met wilde planten. Gids voor het herkennen, oogsten en bereiden van wilde planten, het hele jaar door’ (2e druk). Meer informatie

 

 

Cursus Modern Moestuinieren 2019

 

let op: De cursus gaat door bij voldoende belangstelling..

Maak meer van je tuin door goed beheer van de bodem en creatieve toepassingen van gewassen en teeltsystemen

 

  • Gezonde bodems geven gezonde planten
  • Bemesting met mest, compost en (evt.) kunstmest
  • Milieuvriendelijk beheer van ziekten en plagen
  • Gewascombinaties, incl. kruiden en bloemen
  • Teeltsystemen voor de moestuin, ook in de winter

 

Met een aparte les over de moestuin in de winter.

Wat kun je dan nog telen en hoe?

 

 

 

Gedurende het hele jaar van de cursus kun je voor € 45,00  beschikken over een eigen
moestuin op de Hof van Twello.  De cursus begint in het voorjaar en loopt dan door
tot in de zomer. Met theoretische en praktische lessen.
Je kunt de lessen ook los van elkaar volgen.                                                                                                           Als je thuis een tuin hebt  krijg je begeleiding in je eigen tuin.

  

 

Bouw je tuin op als een ecosysteem
Combinatie van één- en meerjarige gewassen
Tuinen met meerdere lagen en gewascombinaties
De lol en het gemak van zelfzaaiende gewassen
Optimaal gebruik van ruimte, water, tijd, temperatuur en licht
Gewascombinaties inclusief bloemen, kleinfruit en kruiden

Les 1:
Grond, grondbeheer en zaaitechnieken. Het maken van verhoogde bedden voor betere groei en beworteling. Hoe maak je een zaaibed. Diverse zaai en opkweekmethodes. Theorie en praktijk.

Les 2:
Gewaskeuze en Teeltsystemen. Teeltplan en teeltwisseling. Zaai- en plantschema’s, seizoensverlenging, opbouw van je tuin, mengcultuur. Praktische uitwerking.

Les 3:
Bodemvruchtbaarheid en bemesting, de rol van compost en het belang van een gezonde bodem. Wat is bodemleven? Maak je eigen composthoop, of juist niet! Praktische uitwerking.

Les 4:
Teelt- en moestuintechnieken en vermeerdering. Hoe haal je het meeste uit je tuin? Wintertuin, tuinopbouw, bodembeheer. Praktische uitwerking.

Les 5:                                                                                                                                                              Wat kun je in de winter nog uit je moestuin halen? Welke handige hulpmiddelen zijn er? Welke gewassen, behalve boerenkool,  doen het nog meer goed in de winter?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Les 6:
Ziekten en plagen en hun bestrijding. Theorie en praktijk.

Kom in makkelijke kleding. Elke les gaan we ook de tuin in of doen praktische dingen. Als je een tuin op de Hof wilt gebruiken neem dan ook eigen gereedschappen mee. Je dient 1 pasfoto in te leveren voor aanmaak van een pasje waarmee je toegang krijgt tot de tuinen en 10% korting krijgt in de winkel.

Betaling dient vóór aanvang van de cursus te gebeuren à € 32,50 per les. De huur van een eigen tuin van 20m² is € 45,00 S.v.p. overmaken op rekening NL81 RABO 0150 8069 22  t.n.v. Hof van Twello o.v.v. cursus moestuinieren en (evt)  de lessen  die je wilt volgen.  Volg je de hele cursus dan betaal je € 180,00 (ex tuin)

Voor meer informatie: info@hofvantwello.nl of bel Gert Jan Jansen (06-51407980)

 

Cursus veganistisch koken

Nog niet gepland voor 2019

Wat gaan we doen?

  • dag 1: kennismaking veganistisch koken. We beginnen met wat theorie over wat een veganistische voeding, dus zonder dierlijke ingrediënten, inhoudt. Hoe doe je dat, verantwoord, gezond en natuurlijk lekker en niet te ingewikkeld, in de praktijk? Je krijgt recepten mee voor enkele lekkere tussendoortjes voor thuis, school en/of werk. Ook bespreken we wat voorbeeld dagmenu’s, waarvan je recepten ook meekrijgt, zodat je thuis meteen aan de slag kunt.
  • dag 2: Lekker veganistisch broodbeleg en alternatieven voor ontbijt en lunch, thuis, school en werk. Vaak is dat nogal wennen: je belegt je boterham nu niet meer snel en makkelijk met kaas en vlees en je vraagt je af hoe je je behoefte aan hartig broodbeleg kunt bevredigen. Hier gaan we mee aan de slag. Ook alternatieven zonder brood of gluten komen aan bod. Voor thuis, school en/of werk. Heerlijk, gezond en makkelijk.

dag 3: Vandaag gaan we de keuken in. Het thema is o.a. veganistische zelfgemaakte alternatieven voor kaas en zuivel. Dit is leuk! Plantaardige melk, yoghurt en kwark en enkele alternatieven voor kaas. Hiermee kun je alle kanten op: van rauw tot gekookt, van milkshakes tot smoothies en desserts, en gegratineerde ovengerechten en pizza’s. Maar ook gaan we o.a. spelen met aqua faba waarmee je meringues, bavarois, mousse en andere luchtige lekkere dingen kunt maken.

Voor alle 3 de data: €110,-, inclusief koffie, thee, allerlei recepten, elke keer iets om te proeven, en de ingrediënten op de keukendag. Op de avonden zal er ook e.e.a. gedemonstreerd worden zodat je geïnspireerd wordt om er praktisch mee aan de slag te gaan. Deelnemers krijgen op 7 april 10% korting op ons hele veganistische voedselaanbod in de winkel én 10% korting op mijn beide boeken. Het minimumaantal deelnemers is 8 personen. Je kunt eventueel ook alleen op 7 april meedoen, de prijs daarvoor is €75,-, inclusief ingrediënten, recepten en proeverijtjes.

Plaats: Hof van Twello, Rijksstraatweg 17a, Twello /

Meer informatie:laurette@hofvantwello.nl