Cursusprogramma

Vanwege de corona situatie zijn alleen de privé-excursies mogelijk.  Op die manier kunnen we de 1,5 meter afstand waarborgen.

Privé-excursies Eetbare Wilde Planten

Deze excursie op het natuurrijke terrein van 12 ha op Hof van Twello duurt 1 uur. Omdat er maar 1 tot 2 personen mee kunnen doen (en eventueel met kinderen in overleg) kan Laurette helemaal aansluiten bij jullie vragen, behoeften en situatie. Er is dan veel mogelijk in 1 uur! Zie voor meer informatie en reserveren: www.florae.nu Of mail naar laurette@florae.nu. De excursie is mogelijk van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Andere tijden in overleg. Prijs: €75,- voor 1 uur (dus niet pp).

Cursusochtenden over eetbare wilde planten

De cursus is opgebouwd uit losse modules: elke ochtend is ook als losstaand onderdeel te volgen. Dit heeft als voordeel dat je zelf je programma kunt samenstellen, en niet een hele cursus hoeft te missen omdat je één of meer ochtenden niet kunt. De ochtenden met wilde plantenlunch vinden plaats op het natuurrijke terrein van Hof van Twello waar we heel veel wilde planten kunnen bekijken, bespreken en proeven.

 

Met 20 jaar workshop- en cursus ervaring en twee boeken over dit onderwerp (de één uitsluitend over eetbare wilde planten, en de ander integreert wilde planten op allerlei manieren in de recepten en tekst) ben je bij Laurette van Slobbe aan het goede adres als je op een veilige en praktische manier meer wilt leren over de eetbare planten in de natuur. De ochtenden focussen zich op zowel de culinaire waarde als de voedings- en geneeskrachtige waarde. Het doel is om ervoor te zorgen dat je de kennis ook echt gaat toepassen. Vandaar dat we ons richten op de toepassingen die smakelijk, gezond en/of geneeskrachtig zijn, en die ook haalbaar zijn. Heel veel planten in het wild zijn eetbaar, maar welke zijn nu echt de moeite waard om te oogsten, en op welke manieren komen ze het best tot hun recht? Als productontwikkelaar vindt Laurette het erg leuk om je nader kennis te laten maken met de toepassingen van wilde planten: van de bladeren, wortels, bloemen, vruchten en zaden.

De ochtenden zijn zowel voor beginners als gevorderden geschikt, en Laurette neemt alle ruimte om je vragen te beantwoorden en te zorgen dat de informatie bij ieders behoefte aansluit.

De data zijn zodanig gekozen dat ze elke keer een ander moment in het groeiseizoen plaatsvinden. Zo zie je de planten steeds weer in een nieuw groeistadium. Dat is een groot voordeel als je de planten echt wilt leren kennen, en een heel seizoen wilt volgen. Je ziet ze dus steeds opnieuw én je krijgt steeds nieuwe informatie als het om andere oogstbare delen van de planten gaat. Maar ook als je maar 1 of een paar ochtenden wilt meedoen zijn de workshops heel geschikt voor je.

Elke ochtend heeft daarnaast telkens een ander thema. Dit komt als aandachtspunt ter sprake terwijl we de planten bekijken, proeven en bespreken, en is een deel van de cursusteksten die je aan het eind van de ochtenden, samen met steeds wat nieuwe recepten, digitaal ontvangt. Het (nader) kennismaken met alle wilde planten krijgt echter wel de meeste aandacht en ruimte, het thema staat dat doel dus niet in de weg.

Let op: ivm corona is onderstaand schema veranderd. Ook de thema’s worden nu ander: de workshops vanaf 1 juni zullen steeds alle aspecten bevatten, en je kunt natuurlijk altijd je specifieke wensen mbt een bepaald thema bekend maken. Omdat de groepjes kleiner zijn dan normaal is er nog meer ruimte om aan te sluiten bij jouw specifieke situatie.

 

Hieronder het programma van 2020 als voorbeeld. Ook in 2021 kun je een dergelijke opzet verwachten. Voor precieze info zie ook www.florae.nl of stuur een mailtje naar laurette@florae.nu. 

28 maart: introductie en voorjaarsreiniging. Geannuleerd ivm corona. In de cursustekst worden enkele veel voorkomende planten nader geïntroduceerd en we gaan in op de extra reinigende kracht van de voorjaarsplanten, waarom dit het geval is en hoe je er gebruik van kunt maken.

18 april: gezonde voeding. Geannuleerd ivm corona. Wilde planten passen met hun hoge concentraties aan voedende, reinigende, beschermende en helende stoffen bij uitstek in een gezonde en gevarieerde voeding.

16 mei: oogsten om te bewaren. Geannuleerd ivm corona. Met de tips ben je voldoende voorbereid om een voorraad van je favoriete wilde planten te bewaren voor de rest van het jaar. Hiermee kun je de planten en hun smaken en gezondheid nog beter benutten.

20 juni: geneeskrachtige wilde planten. We gaan in op overige geneeskrachtige kwaliteiten van de eetbare wilde planten, als veilige en effectieve zelfzorgmiddelen voor in je huisapotheek. Het is zonde om deze eenvoudige en doeltreffende middeltjes over het hoofd te zien! In de cursustekst lees je o.a. terug hoe je planten droogt en hoe je een tinctuur maakt.

11 juli: extra workshop eetbare wilde planten waarin we de diverse thema’s behandelen in relatie tot de planten die vooral in deze maand oogstbaar zijn.

29 augustus: extra workshop eetbare wilde planten waarin we de diverse thema’s behandelen in relatie tot de planten die vooral in deze maand oogstbaar zijn.

19 september: herfst- en wintergroenten. We kijken welke planten je ook in de herfst en winter kunt blijven oogsten. Er zijn meerdere planten die hiervoor geschikt zijn. Hoewel in kleinere hoeveelheden zijn ze de moeite meer dan waard voor je soepen en salades.

10 oktober: herfst- en wintergroenten. We kijken welke planten je ook in de herfst en winter kunt blijven oogsten. Er zijn meerdere planten die hiervoor geschikt zijn. Hoewel in kleinere hoeveelheden zijn ze de moeite meer dan waard voor je soepen en salades.

Het programma:

  • 10 uur: ontvangst met koffie of kruidenthee en wat lekkers
  • Wandeling (maar nooit lang, er valt over elke plant zoveel te vertellen (en proeven)
  • 12.45: wilde plantenlunch met o.a. soep
  • 13.30: einde

Prijs: €42,50 pp, inclusief koffie/thee/lekkers/lunch, en cursustekst. Cursisten krijgen op de dag zelf 10% korting bij aankoop van mijn boeken. Boek je voor alle 5 ochtenden dan betaal je €195,- ipv €212,50,- Deze korting vervalt echter zodra je voor 1 of meer ochtenden annuleert, dan wordt de korting verrekend met het terug te storten bedrag. Je kunt je hier eenvoudig aanmelden. Je vindt hier ook het annuleringsbeleid, mocht je om onvoorziene redenen toch niet mee kunnen doen. Voor meer info: Laurette van Slobbe, laurette@florae.nu.