Cursussen, rondleidingen & advies

Je vindt hier informatie over onze cursussen, advies, lezingen en rondleidingen voor 2018.

Cursussen

Ons cursusaanbod:

  • eetbare wilde planten
  • moestuinieren
  • plantaardige/vegan voeding
  • moderne meentevorming

Rondleidingen, lezingen & samen actief

Daarnaast geven wij ook rondleidingen/excursies en lezingen , zowel op Hof van Twello als op locatie. Natuurorganisaties, Groei&Bloei, scholen, waterschappen, diverse beurzen, tuinclubs en tal van andere organisaties en particulieren weten ons te vinden voor inspirerende en interactieve presentaties en excursies. En we gaan met jouw groep op pad om samen te oogsten. Op Hof van Twello kun je kiezen uit het oogsten van groenten, (thee)kruiden en wilde planten, die daarna verwerkt worden in soep, thee, salades of smoothies. Leuk voor volwassenen én kinderen, bedrijven, organisaties en families! Met schoolklassen hebben we ons groene smoothieprogramma, waarin kinderen al dan niet na gezamenlijk oogsten zien hoe we de smoothie bereiden om deze vervolgens op te drinken. Leuk en nog lekker ook, ondanks (of dankzij) de spinazie en brandnetels.

 

Advies & consultancy

In 2015 hebben wij voor een zorginstelling in het midden van het land een trainingprogramma opgezet voor zowel verzorgers, coaches als cliënten met als doel om zelf hun groenten te telen, en om gezonder te gaan eten, met meer theoretische en praktische kennis over gezonde voeding. Voeding kan een veel constructievere rol spelen in het fysieke, emotionele en psychische welzijn dan vaak wordt gedacht. Zelf groente telen, oogsten en bereiden vergroot dit effect. Voor waterschap Vallei en Veluwe zijn we op pad gegaan met een groep basisschoolleerlingen: langs de slootrand hebben we wilde planten geplukt en daar hebben we smoothie van gemaakt. Maar ook adviseren we bij de inrichting van groentebakken in een grote overdekte ruimte in Amsterdam en bij het opzetten van schooltuinen. En bij het opzetten van modellen waarin burgers, overheid en andere partijen vanuit de moderne meentegedachte initiatieven om kunnen zetten in praktische en duurzame projecten  die niet of maar kort in de beginfase afhankelijk zijn van subsidie. Onze stelling is dat de duurzaamheid van projecten waarin burgers het initiatief nemen met duidelijke commitment en in een concrete win-win constructie beter gegarandeerd is dan projecten die worden geïnitieerd (en voor bepaalde tijd  in stand gehouden)  door overheid in samenwerking met gesubsidieerde organisaties.

 

Boeken

Over deze onderwerpen hebben we 3 boeken geschreven, die we in samenwerking met Uitgeverij Jan van Arkel hebben uitgegeven:

  • ‘Eten en drinken met wilde planten. Gids voor het herkennen, oogsten en verwerken van wilde planten, het hele jaar’. 2e druk. Laurette van Slobbe
  • ‘Kleinschaligheid als alternatief. Nieuwe Meentes in een nieuwe economie’ . Gert Jan Jansen
  • ‘Handboek plantaardige en rauwe voeding. Voeding die voedt, reinigt, beschermt en geneest’. Laurette van Slobbe