Advies & Consultancy

Hof van Twello wordt geleid door Gert Jan Jansen en Laurette van Slobbe. Beiden hebben jarenlange ervaring met het verzorgen van educatieve programma’s en het geven van praktische adviezen.

Gert Jan Jansen (1952)

Afgestudeerd aan de landbouwuniversiteit Wageningen in tropische landbouw en tuinbouw. Is opgegroeid als tuinderszoon, kwam er in Mexico achter dat hij niet de ontwikkelingshulp in wilde, en begon zijn werkzame leven als teeltkundig bedrijfsleider bij een resocialisatieproject voor Surinaamse junkies. Daarna werd hij coördinator van de Amsterdamse junkiebond. In 1983 startte hij op verzoek van de gemeente Den Haag een project voor Haagse etnische werklozen. Dit project ging Xotus heten, Gert Jan werd directeur, en binnen 4 jaar was het een florerend bedrijf geworden in de teelt van exotische groenten en planten, dat bovendien niet meer afhankelijk was van subsidies. Het bedrijf werd zo groot en succesvol dat een meerderheid af wilde van de oorspronkelijke sociale doelstellingen. Dit was het einde voor Gert Jan, die vervolgens zijn idealisme kwijt kon in een nieuw bedrijf: Hof van Twello.

Gert Jan adviseert in binnen- en buitenland op het gebied van het opzetten van projecten die gericht zijn op empowerment van de deelnemers én op duurzaamheid door te kiezen voor een veerkrachtig lokaal bedrijfsmodel. Maar ook op het gebied van tuinbouw, bijzondere gewassen en over het proces van Meentevorming als initiatief voor dure, subsidievretende en meestal maar tijdelijk functionerende projecten.  Hij schreef het boek: ‘Kleinschaligheid als alternatief. Nieuwe Meentes in een nieuwe economie’.

 

Laurette van Slobbe (1961)

Afgestudeerd antropoloog (Katholieke universiteit Nijmegen). Kwam er tijdens en na haar stage in Guiné-Bissau achter dat ze niet de ontwikkelingshulp in wilde, en ook niet verder wilde als antropologisch onderzoeker. Ging maatschappijleer geven aan de biologisch-dynamische land en tuinbouwschool Warmonderhof. Is altijd veel met voeding bezig geweest en met eetbare wilde planten, en heeft jarenlang een eigen educatief bedrijf gehad met deze onderwerpen als focus. Kwam op Hof van Twello terecht om hier workshops te geven, en werd algauw partner van Gert Jan. Nam in 2009 de horeca op zich en werd verantwoordelijk voor het Goed Voedsel beleid van Hof van Twello. Laurette heeft 2 boeken geschreven:’ Eten en Drinken met Wilde Planten. Gids voor het herkennen, oogsten en bereiden van wilde planten, het hele jaar door (2e druk).’ En : ‘Handboek Plantaardige en Rauwe Voeding. Voeding die voedt, reinigt, beschermt en geneest.’

Laurette geeft rondleidingen, cursussen en lezingen en adviseert op het gebied van gezonde voeding en het verantwoord gebruiken van eetbare wilde planten. Haar cursussen worden door cursisten uit binnen- en buitenland gevolgd. Sinds 2015 verzorgt zij een docentencursus eetbare wilde planten. Haar stelling is dat een gevarieerde, gezonde voeding een veel grotere positieve rol kan spelen bij problemen van fysieke en psychisch, mentale en emotionele aard. Haar doel is om mensen gedegen te informeren en inspireren en te begeleiden in de moderne jungle van hypes en alle verwarringen en emoties die deze oproepen.

Enkele voorbeelden

In 2015 hebben wij voor een zorginstelling in het midden van het land een trainingprogramma opgezet voor zowel verzorgers, coaches als cliënten met als doel om zelf hun groenten te telen, en om gezonder te gaan eten, met meer theoretische en praktische kennis over gezonde voeding. Voeding kan een veel constructievere rol spelen in het fysieke, emotionele en psychische welzijn dan vaak wordt gedacht. Zelf groente telen, oogsten en bereiden vergroot dit effect. Voor waterschap Vallei en Veluwe zijn we op pad gegaan met een groep basisschoolleerlingen: langs de slootrand hebben we wilde planten geplukt en daar hebben we smoothie van gemaakt. Maar ook adviseren we bij de inrichting van groentebakken in een grote overdekte ruimte in Amsterdam en bij het opzetten van schooltuinen. En bij het opzetten van modellen waarin burgers, overheid en andere partijen vanuit de moderne meentegedachte initiatieven om kunnen zetten in praktische en duurzame projecten  die niet of maar kort in de beginfase afhankelijk zijn van subsidie. Onze stelling is dat de duurzaamheid van projecten waarin burgers het initiatief nemen met duidelijke commitment en in een concrete win-win constructie beter gegarandeerd is dan projecten die worden geïnitieerd (en voor bepaalde tijd  in stand gehouden)  door overheid in samenwerking met gesubsidieerde organisaties.