Eetbare wilde planten

Wil je leren welke planten in het wild eetbaar zijn, en hoe je ze veilig kunt toepassen in een helende voeding? Wanneer je de planten kunt oogsten, welke planten giftige ‘look-alikes’ hebben, wat hun voedende en helende kwaliteiten zijn, en hoe je ze smakelijk kunt bereiden?

Met mijn boek, cursussen, lezingen en rondleidingen help ik  (Laurette van Slobbe) je met veel plezier verder op weg. Beginners en gevorderden kunnen bij mij terecht zodat iedereen zelf daadwerkelijk met alle kennis en inspiratie aan de slag kan.

Ik houd me van kind af aan al bezig met de toepassing van wilde planten, en verzorg al ruim 14 jaar workshops, cursussen en lezingen over dit onderwerp. Daarnaast  begeleid ik mensen die zelf excursies willen geven of al geven, en die beter beslagen ten ijs willen komen in het verantwoord overdragen van hun kennis over eetbare wilde planten.

Waarom zijn de eetbare wilde planten zo bijzonder?

  • Omdat ze opvallend lekker kunnen zijn. Lang niet allemaal: heel veel wilde planten zul je in de praktijk niet eten omdat ze gewoon niet lekker zijn, en er ruim voldoende wél smakelijke wilde planten zijn. In de cursus richten we ons uiteraard op de planten die je in de praktijk goed kunt gebruiken. Wat dat betreft zijn de wilde planten net als de gekweekte groenten: vaak moet je even weten hoe een groente het best tot z’n recht komt. Laat je verrassen door de smaken van zuring, watermunt, lievevrouwebedstro, hondsdraf, berenklauw, bosaardbei en duindoorn. En leer hoe brandnetel, paardenbloem, vogelmuur en melde het best tot hun recht komen.
  • Omdat ze een grote gezondheidswaarde hebben. Ze bieden je voeding die niet alleen voedt, maar ook reinigt, beschermt en geneest. Dat komt door de hoge concentraties aan voedingsstoffen (omega 3, mineralen, vitaminen etc) én overige plantenstoffen. Beschermende stoffen, zoals bitterstoffen en salvestrolen die vaak in de veredeling van groenterassen zijn gesneuveld. En geneeskrachtige stoffen, zoals looistoffen, slijmstoffen, etherische oliën.. De symfonie van hoge concentraties van al deze ‘onaangetaste’ plantenstoffen maken de wilde planten een verrijking van je voeding en gezondheid. (Wil je meer weten over gezonde voeding lees dan mijn boek: Handboek Plantaardige en Rauwe Voeding. Voeding die voedt, reinigt, beschermt en geneest.)

In de cursus gaan we op deze aspecten in: wilde planten in relatie tot smaak, toepassing en gezondheid.

Wat is belangrijk als je in het wild wilt oogsten?

  • Voldoende plantenkennis. Zodat je zeker weet dat je de juiste plant hebt, en je ook weet of je je wellicht kunt vergissen; zijn er giftige soortgenoten of lookalikes? Je kennis moet dus ruimer zijn dan alleen van de planten die je wilt eten. Zeker als je weinig plantenkennis hebt!
  • Kennis van het gebruik: hoe gebruik je de plant? Welke delen kun je wanneer oogsten? Denk aan speenkruid en daslook. Zijn er giftige delen? Kan de plant rauw gegeten worden of moet hij eerst worden verhit?
  • kennis van bedreigde en zeldzame planten en waar je wel en niet kunt oogsten.

 

Ik leid je met veel plezier en kennis door de helende eetbare natuur. Langs de eerste speenkruidblaadjes in de winter, de tere beukenblaadjes in de lente. Langs vogelmuur en berenklauwzaad. Ik nodig je uit te proeven van brandnetel en valeriaan, en vertel over de voedingswaarde en andere kwaliteiten van de planten om ons heen.

Ook leer  je hoe je van de planten en bomen kunt oogsten met respect voor de natuur en hun voortbestaan. En hoe je de tuin kunt verrijken met zeldzame en algemeen voorkomende wilde planten.

Je kunt zowel op Hof van Twello terecht als op een door jou gekozen locatie. Lees meer  over het cursusprogramma en mail laurette@hofvantwello.nl voor meer informatie over alle andere mogelijkheden