meer cursusinformatie

Cursus eetbare wilde planten:

Heel veel wilde planten zijn eetbaar. Een deel daarvan is echt lekker (watermunt, berenklauw, bosaardbei, veldzuring etc.) of voldoende smakelijk (als je weet hoe ze het best tot hun recht komen) en zonder problemen te oogsten. Op deze algemeen voorkomende planten richten we ons. Laurette vertelt over hun karakteristieke kenmerken, hoe je de planten smakelijk kunt bereiden én over hun voedings- en gezondheidswaarde. Zij heeft veel ervaring met eetbare wilde planten en inspireert je graag om de nieuwe kennis ook echt in praktijk te brengen. In haar boek vind je informatie en recepten voor alle maanden in het jaar. Hiermee onderscheidt haar boek zich van andere boeken en kun je het hele jaar door met oogst thuiskomen van je wandelingen. Je leert ook welke planten je kunt drogen en conserveren voor een jaarrond gebruik.

 

Moestuin cursus:

Bouw je tuin op als een ecosysteem
Combinatie van één- en meerjarige gewassen
Tuinen met meerdere lagen en gewascombinaties
De lol en het gemak van zelfzaaiende gewassen
Optimaal gebruik van ruimte, water, tijd, temperatuur en licht
Gewascombinaties inclusief bloemen, kleinfruit en kruiden

Les 1:
Grond, grondbeheer en zaaitechnieken. Het maken van verhoogde bedden voor betere groei en beworteling. Hoe maak je een zaaibed. Diverse zaai en opkweekmethodes. Theorie en praktijk.

Les 2:
Gewaskeuze en Teeltsystemen. Teeltplan en teeltwisseling. Zaai- en plantschema’s, seizoensverlenging, opbouw van je tuin, mengcultuur. Praktische uitwerking.

Les 3:
Bodemvruchtbaarheid en bemesting, de rol van compost en het belang van een gezonde bodem. Wat is bodemleven? Maak je eigen composthoop, of juist niet! Praktische uitwerking.

Les 4:
Teelt- en moestuintechnieken en vermeerdering. Hoe haal je het meeste uit je tuin? Wintertuin, tuinopbouw, bodembeheer. Praktische uitwerking.

Les 5:                                                                                                                                                              Wat kun je in de winter nog uit je moestuin halen? Welke handige hulpmiddelen zijn er? Welke gewassen, behalve boerenkool,  doen het nog meer goed in de winter?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Les 6:
Ziekten en plagen en hun bestrijding. Theorie en praktijk.

Kom in makkelijke kleding. Elke les gaan we ook de tuin in of doen praktische dingen. Als je een tuin op de Hof wilt gebruiken neem dan ook eigen gereedschappen mee. Je dient 1 pasfoto in te leveren voor aanmaak van een pasje waarmee je toegang krijgt tot de tuinen en 10% korting krijgt in de winkel.

Betaling dient vóór aanvang van de cursus te gebeuren à € 32,50 per les. De huur van een eigen tuin van 20m² is € 45,00 S.v.p. overmaken op rekening NL81 RABO 0150 8069 22  t.n.v. Hof van Twello o.v.v. cursus moestuinieren en (evt)  de lessen  die je wilt volgen.  Volg je de hele cursus dan betaal je € 180,00 (ex tuin)

Voor meer informatie: info@hofvantwello.nl of bel Gert Jan Jansen (06-51407980)