Ook niet-biologische producten bij Hof van Twello

  Hof van Twello teelt al haar groenten, kruiden, fruit en kleinfruit zonder gebruik te  maken van kunstmesten of chemische bestrijdingsmiddelen. Dankzij haar unieke meente productiemodel kan Hof van Twello deze producten meestal aanbieden voor de prijs van gangbare producten. Op deze manier slaagde de Hof er in biologisch betaalbaar te maken.  Wat in de zomer goed te merken is aan de vele tevreden klanten die soms van heinde en verre naar de Hof komen.

  Anders wordt dat in de winter als ook de Hof er niet onderuit komt om sommige producten van elders in te kopen. Vanaf 2014 werden er uitsluitend biologisch geteelde groenten ingekocht. Maar dat beleid is volgens de Hof niet meer haalbaar. Daar zijn meerdere redenen voor aan te voeren.

  Macht grootwinkelbedrijf

  Een klein bedrijf als Hof van Twello doet zijn inkopen bij een gewone groothandel, in ons geval is dat de sympathieke groothandel ´de Zaaister´ uit Friesland. Zij verhandelen bij voorkeur verse producten uit Noord Nederland. Geen multinational maar een relatief klein bedrijf met korte lijnen tussen producent, handelaar en afnemer. Volledig in lijn met de uitgangspunten van Hof van Twello zelf. Hoe anders ligt dat bij de groter supermarkten die ook in het biologische segment hun wensen kunnen afdwingen. Het gevolg is dat je bij de grootwinkelbedrijven soms biologische producten ziet liggen die nog goedkoper zijn dan de Hof er voor moet betalen. Mocht je het idee hebben dat biologisch automatisch ook een andere manier van marktordening inhoudt dan kom je bedrogen uit. Klein verliest ook in deze sector van groot. Macht is macht. Hoe blij moet je dan zijn met spotgoedkope biologische producten bij de Aldi? Ergens in die keten heeft er eentje moeten inleveren. En onder de bestaande marktwerking is dat meestal de teler of de primaire producent.

  Wat vindt de consument?

  Voor een gemiddelde consument is biologisch meestal te duur. Ondanks de juichende berichten in de krant dat de consumptie van biologische producten toeneemt. Het is prachtig dat die toeneemt maar we praten nog altijd over niet meer dan 2,5 tot 4% van de markt, afhankelijk van hoe je de berekening uitvoert. Veel biologische producten worden bovendien per toeval gekocht: als de prijs laag genoeg is wil de consument best biologisch kopen ook al weet ie dat niet eens. Maar als prei € 4,95 per kg kost wordt het anders!

  Hof van Twello geeft de keuze aan de consument

  Hof van Twello gaat uit van een volwassen consument die zelf zijn keuzes kan maken. Vandaar dat de Hof een gemengd aanbod heeft van biologische en niet biologische producten. Dus naast dure biologische ook niet biologische goed betaalbare groenten of streekproducten zoals zuivel, kaas, bakmelen, mosterds, jams, honing, vleeswaren, brood, fruit, bieren, pasta’s, sappen en wijn, etc. Ook zeepjes, lavendelproducten, kaarsen en tal van andere non food producten zijn vaak uit de eigen streek afkomstig.

  Hof van Twello gaat in de eerste plaats voor een sterke lokale economie, biologisch kan  daar deel van uitmaken, maar niet in alle gevallen. Dat geeft de consument wel aan.  Plaats een reactie