Zondag 15 oktober Wereldvoedseldag op Hof van Twello


 

 

Op zondag 15 oktober viert Hof van Twello Wereldvoedseldag. Dat is de dag waarop we stilstaan bij het feit dat er nog steeds heel veel mensen honger lijden op deze wereld. Sinds jaren stijgt dit aantal zelfs weer. Maar dat zou helemaal niet hoeven.  Vanaf 17.00 uur is er een programma met muziek, verhalen en een (h)eerlijke maaltijd. De entreeprijs voor het hele programma  bedraagt € 25,00 per persoon.  Studenten betalen € 15,00 p.p.

 Het menu

Wilde paddenstoelenbouillon met foccacia en wittebonenpasta

***

Midden-oosterse luxe hutspot met gebakken wortel, specerijen en truffelaardappel

seitanbuideltje (glutenvrij: bonenburger)

Gegrilde groente met tahinsaus

Gemengde salade

***

Zoete zwarte bonencarré met sinaasappelglazuur, rozencrème en fruit

 

Met dit menu willen we een puur plantaardige, feestelijke, mondiale maaltijd voorzetten. Plantaardig eten heeft een enorm gunstige impact op je ecologische voetafdruk, en zeker als je dit ook nog eens biologisch doet. Om het idee weg te nemen dat je met een verantwoorde maaltijd wat troosteloos zit te kauwen op  wat hele tarwekorrels en droge bonen serveren we een kleurrijk diner met zowel lokaal (door Hof van Twello) geteelde groenten, aardappels en kruiden als ingrediënten die van verder komen. De maaltijd is glutenvrij (m.u.v. het brood en het seitanbuideltje, we hebben daar glutenvrije alternatieven voor), soja-, lactose-, kunstmatige smaakstoffen- en suikervrij, en is grotendeels biologisch. Laat je verrassen door de specerijen en kleuren van de midden-oosterse hutspot en de rozencrème en de hartige, stevige smaken van de andere gerechten. Proef hoe zo’n heerlijke maaltijd je laat vergeten dat je helemaal geen vlees, kaas of eieren eet. En laat je inspireren door het verhaal dat vertelt wordt en de muzikanten.

Wereldvoedseldag is een initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen!

 

Wereldmaaltijd zonder vlees

Op basis van de gemiddeld per persoon beschikbare hoeveelheid voedsel (zie kader) stelde Hof van Twello een heerlijke maaltijd samen. Zonder vlees! Maar dat zul je amper merken. Op basis van planten is immers ook een heel lekkere, malse en  hartige maaltijd samen te stellen. Dat ga je proeven! Om de wereldvoedselsituatie te verbeteren zou inderdaad het terugbrengen van de vleesconsumptie enorm schelen. Ongeveer 50% van alle landbouwgrond gaat op aan de productie van vlees, dierlijke producten en diervoeder. Al wordt dat maar 10% minder dan zijn we al een heel eind op de goede weg!

 

Muziek en verhalen

Het programma wordt omlijst met muziek van Pepijn Vermeulen en zijn groep. Pepijn werkt bij de Hof van Twello en is zich aan het voorbereiden voor een plaats op een muziekacademie. Muziek is zijn passie! Een al gelouterde muzikant is de Roemeense violist Mihai Turcitu. Hij begeleidt Thea van Rijsewijk van het Muzikaal Verteltheater in haar prachtige verhaal over Baba Comunista. Baba (omaatje) is een oude vrouw die mijmert over haar leven. De bestaanszekerheid die ze had onder het communisme en de teloorgang daarvan in de moderne tijd, met zelfs een dochter ver weg in Canada. En soms zelfs voedselonzekerheid, het thema van deze dag. Het is het verhaal van elk mens die de veranderingen in de samenleving met moeite kan bevatten. Nu eens door de ogen van een arme vrouw uit het voormalige Oostblok.

 

Het belooft een heel speciale bijeenkomst te worden te midden van de tropische planten in de restaurantkas van Hof van Twello. Opgeven kan via info@hofvantwello.nl. Je opgave is definitief bij overmaking van € 25,00 op rekening  NL81 RABO 0150 8069 22 t.n.v. Hof van Twello o.v.v. Wereldvoedselmaaltijd.

 

 

 

 

 

Kader

Op basis van cijfers van de FAO berekende Stichting Werelddelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag:

  • 264 gram tarwe
  • 269 gram rijst
  • 268 gram mais
  • 60 gram gerst
  • 68 gram overige granen
  • 145 gram aardappelen
  • 313 gram wortel- en knolgewassen
  • 25 gram peulvruchten

Daar kun je wel een lekkere maaltijd van maken! Nu nog eerlijk verdelen…..Plaats een reactie